Räls och rälsfästen


 

 

  
 
 
Rälsarna och rälsfästena har konstruerats för att erbjuda högsta styvhet och stabilitet till lägsta möjliga vikt.

Konstruktionen är unik såtillvida den tillåter att sågenhetens styrrullar är placerade ovanför varandra i samma plan som sågsnittet. Detta för att ge högsta säkerhet, stabilitet och precision i sågningen.
  Rälsarnas vikt är mycket låg med 6.7 kg / meter räls. Styvheten och stabiliteten i systemet är trots den låga vikten tillräcklig för tunga arbeten där stora klingor upp till 2,0 m diameter används.

Rälsarna är försedda med styrlister av stål för lång livslängd och hög precision i styrningen av sågenheten. Styrlisterna är monterade i precisionsbearbetade lägen som säkerställer högsta precision och livslängd.
  Rälsarna monteras snabbt och enkelt i en lättillgänglig klyka med hjälp av en T-spårsskena försedd med en smord och skyddad skruv och hylsmutter.
Den härdade och smorda hylsmuttern säkerställer att skruvförbandet som håller rälsen alltid är rätt förspänt och ej kan lossna av vibrationer och påkänningar.

Spåret i rälsen möjliggör steglös justering av rälsfästet longitudinellt.
         

 
   
 
 
Rälsfästet är flexibelt och lätt att använda. 2 st rälsfästen krävs för att montera en räls.   När 2 rälsar skall skarvas behövs minst 3 st rälsfästen och ett av dem skall monteras mitt för skarven mellan 2 st rälsar.

 

  Rälsfästet kan vridas så rälsfästet bara behöver monteras upp en gång i varje hörn, till exempel för att såga ut en dörröppning.

Läs mer om vridfunktionen.» 
         
 
 
 
 
För sågning i till exempel trappor, finns det ett snedsågningsfäste tillgängligt.   Ett skarvstycke kan användas för att skarva ihop två rälsar när det inte är möjligt att använda ett rälsfäste.   Rälsstoppen bör användas vid all sågning.