Högkvalitativa material

Pentruder-utrustning är byggd av det bästa stål vi har funnit på marknaden, och vi har valt de bästa möjliga fysiska egenskaperna för varje typ av komponent. Vi använder också bästa möjliga aluminium av flygplanskvalitet som vi kan hitta.
 
   
Aluminiumkomponenter

Alla delar du ser på maskinen som är tillverkade av aluminium, bearbetas från massiva aluminiumämnen, inte från gjutgods. Det är ganska viktigt att förstå att denna typ av legering har samma styrka som en stållegering av bra kvalitet. Den slutliga draghållfastheten för legeringen vi använder är så hög som 590 N/mm2 (UTS). En gjutning ger vanligen mellan 180 till 250 N/mm2.

En bra jämförelse är att en gjuten aluminiumprofil, tillverkad av den bästa legering som är möjligt att pressa i Sveriges (och en av Europas) största pressar har omkring 250 till 280 N/mm2 UTS.

Genom att använda material av hög kvalitet för våra Pentruder-maskiner kan vi vara säkra på att kvaliteten och hållfastheten hos varje strukturell komponent är säkrad och att det inte finns någon dold porositet i delen. På grund av materialets styrka, kan varje strukturell del vara så lätt som möjligt. Om vi skulle använda gjutningar för vissa delar skulle dessa behöva bli mycket tjockare och tyngre för att tåla hög belastning.
 

     

Stålkomponenter

För stålkomponenter som överför effekt eller håller ihop maskinen använder vi bara stållegeringar av högkvalitetsstål, perfekt anpassat för jobbet som ska utföras. Här har vi kunnat använda vår breda erfarenhet från sekventiella växellådor till rally- och racingbilar, där vi också är kända som ett ledande företag.

Vad vi har lärt oss i arbetet med att designa och bygga vinnande rally- och raceingbilars växellådor, har gått rakt in i utvecklingen av väggsågarna. Utan denna erfarenhet från konstruktion och tillverkning av högt belastade kugghjul, axtar etc, hade vi inte kunnat utveckla Pentruder-maskinerna till det de är.

I en tävlingsväxellåda eller transmission är nästan alla komponenter mycket noga uträknade och belastade av designern. Stor vikt läggs vid att reducera vikten och massan för alla roterande komponenter samt att slimma hus och lock, men samtidigt försöka behålla eller förbättra styvhet och hållfasthet.

Vi tillverkar alla delar i egen verkstad i vår toppmoderna produktionsutrustning.


Läs mer om produktionen »